perjantai 25. marraskuuta 2016

PORTIMAO

Aika kuluu nopeasti myös satamassa, sillä yllättäen tavataan vanhoja tuttuja. Uusiin ihmisiin on myös täällä jotenkin helpompi tutustua.

Reijo ja Marita KVP:sta kävivät asuntoautolla meitäkin täällä morjestamassa. Ajoimme Reijon pienemmällä autolla Lagosiin tapaamaan Timoa ja Marjoa. Muistelimme yhdessä Karibian purjehduksen kokemuksia, kun noin 10v sitten siellä tavattiin.

Seuraavalla viikolla lähdimme lyhyelle purjehdukselle Cabo de Carvoeiron edustalle, noin 5M Portimaosta itään.  Siellä on hienoja meren kovertamia luolia jyrkissä rantakallioissa. Jollailtiin sisälle yhteen luolaan ja jännitettiin samalla nouseeko vesi ylävedellä paljonkin ja päästäänkö ahtaasta luolansuusta vielä uloskin. Kyllä luonto osaa tehdä taidetta. Sitä kävi moni muukin turisteja täynnä oleva vene katsomassa ja siinä samalla veneretkien järjestäjät osoittivat yllättävän uuden turistinähtävyyden eli meidän ankkurissa olevan purjeveneemme. Iloisesti sitten vilkuteltiin heille, kun meitäkin valokuvattiin.

Luola johon jollailtiin hyvällä menestyksellä
Cabo de Carvoeiro näkymä Atlantille

Toisen retken teimmekin pyörillä. Alvorin kaunis satama on hiekkasärkkien takana ja oli erikoista pyöräillä särkille rakennettuja hiekkapolkuja pitkin. Alavedellä satamaan ei pääse ja ylävedelläkin olisi ollut varmaan siinä ja siinä meidän 2m syväyksen omaavalla veneellä.
Syötiin vihdoinkin Algarven sardiinit rannassa olevassa merihenkisessä ravintolassa ja oli ne niin hyviä kuin odotimmekin niiden olevan.

Alvorissa saa hyviä sardiineja
Olimme suunnitelleet menevämme Monchiquen vuorelle bussilla, mutta suomiseuran järjestämässä keppijumpassa tutustuimme Mailaan ja Eeroon ja teimmekin yhteisen retken sinne heidän autollaan. Kävimme myös Monchiquessa kylpylän (Villa Termal) puutarhassa, mikä oli todella kaunis ja rauhoittava paikka.

Näkymä Monchiquen huipulta


Eki, Eero ja Maila 

Villa Termal das Caldas de Mochique puutarhassa

Portimaossa vierailimme myös Pertin ja Sirpan kodissa ja heti ovella tuoksui kotoisalta. Sirpa oli leiponut korvapuusteja. Voi miten hyviä ne olivatkaan ja sain vielä niitä veneellekin vietäväksi. Enpä ole niitä sitten Suomesta lähdön ( 6 kk)  jälkeen saanutkaan. Ilta meni Peran ja Sirpan kanssa purjehduskokemuksia vaihtaen rattoisasti.

Satamalaiturissa olimme tutustuneet paremmin hollantilaiseen Marcoon ja vaimoonsa Janiin sekä englantilaiseen Rossiin ja Lisaan. Ross ja Lisa olivat lähdössä kotiin käymään ja järjestivät läksiäiset meille ja hollantilaisille. Kyllä nauru raikasi ja oli niin mukavaa jutustella heidän kanssaan.
Thank you for your going-away party in your lovely boat. The moment was so nice and we rely enjoy with you and Marco and Jani. We wish you Happy Christmas and lot of gifts from Santa Claus. See you soon!

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

PORTUGALI, ALGARVE

Purjehduksella Algarveen saimme  nauttia moneen otteeseen leikkisten delfiinien seurasta.

Delfiinien (Common dolphin) sulavaa uintia

Cabo de Sao Visente oli mahtava ilmestys jylhine raukkijyrkänteineen. Keskiajalla portugalilaiset arvelivat maailman loppuvan tähän Cabo de Sao Visenten niemeen.

Cabo de Sao Visente
Ankkuroimme Baleeiran kylän edustalle suojaan kovalta mainingilta ja tuulelta. Snorklaaminen ja sukeltaminen täytynee nyt jättää kovan tuulen ja aallokon takia vaikka vieressä oli mitä mahtavimmat maisemat. Suunnistimme rauhallisempiin vesiin eli Portimaoon.
Portimaon satama oli mukavan mieluinen yllätys. Keskellä oranssin väristen hotellihuoneistojen on kaksi suojaista satama-allasta. Etelän puoleinen, jossa olemme on suojaisempi talven etelämyrskyiltä ja niiden mainingeilta.


Portimaon marina

Kivenheiton päässä on Algarven kuuluisat hiekkarannat ja muutaman kivenheiton päässä Portimaon vanha kaupunki.

Praia da Rocha

Ranta tennis/pingis/sulkis peli
Portimaossa turismi ja arki elävät vieri vieressä sulassa sovussa. Kaupungin keskusta on arkisempi, tavallinen portugalilainen kaupunki. Portimao on Algarven johtava kalasäilykkeiden tuottaja. Marie Elisabeth sardiinipurkit ovat tunnettuja maailmalla.

maanantai 17. lokakuuta 2016

PORTUGALI, PENICHE
Nazaretissa alkoi jo tuntua syksyn viileys ja jouduttiin jopa laittamaan lämmitystä muutamana yönä. Siis nokka kohti etelää ja menoks kohti Penicheä.
Tuulta ei ollut, mutta ei myöskään isoa aaltoa, joten virran auttaessa yhden solmun verran, motoroitiin perille Penicheen. Nukuttiin yö ja lähdettiin Cascaita kohti.

CASCAIS
7.10.2016 alkoi taas ilma läpenemään, sillä oltiinhan jo muutaman askeleen lähempänä etelää. Viivyimme täälläkin vain yhden yön verran.
Ihmeellistä oli, että saimme ankkurissa ollessamme nettiyhteyden ja niinpä kapu pääsi skypettämään veljensä ja ystävänsä kanssa, jotka olivat  Suomessa perinteisellä kalareissulla. Lupasivat säästää yhden hauen kapullekin, kunhan kapu reissultaan kotiutuu.
Lissaboniin olisi ollut lyhyt matka, mutta olimme kolunneet sen 10 vuotta sitten niin perusteellisesti, että päätimme mieluumin jatkaa seuraavana aamuna matkaa kohti Sesimbraa.

SESIMBRA
Vihdoinkin kunnon purjehdus mukavassa myötätuulessa.

Cabo Espicheliä ohitettaessa saatiin reipasta luoteistuulta.
Hieman ennen Sesimbran kylää on ihastuttava hiekkaranta (Cavalo) korkeiden kallioiden välissä. Se on paikallisten suosima siitäkin huolimatta, että sinne on todella hankala päästä. On kuljettava pitkä matka vaikeakulkuista polkua, joka joistain kohdin oli hieman vaarallinenkin. Kyllä nyt kelpaa lillua ankkurissa ihastuttavaa luonnonkauneutta katsellen. Harkittiin jopa snorklausta, sillä vesi oli todella kirkasta ja lämmintäkin ( 16.2  astetta).

"Suojainen" ankkurilahti

Rannalla käydessämme tuli kaksi saksalaista tyttöä tiedustelemaan, josko pääsisivät jollamme kyydissä Sesimbraan. Jollalla meno Sesimbraan olisi ollut aivan liian pitkä matka, joten ehdotimme, että voisivat tulla yöksi veneeseemme ja aamulla olisimme itsekin menossa sinne purjeveneellämme. Harvoin näkee niin huojentuneita ja kiitollisia ilmeitä, kuin nyt. Olihan jo tulossa ilta ja matkalaukkujen raahaaminen takaisin vaikeakulkuista polkua pitkin olisi ollut todella työlästä.
Myöhemmin saimme kuulla, että he olivat sopineet Couchsurfingin kautta rannalle tapaamisen ja myös pois pääsyn jonkun veneen kyydissä. Näin ei sitten kuitenkaan tapahtunut.
Olimme itsekin kiitollisia tästä kokemuksesta olla ikäänkuin Couchsurfing isäntinä.

There were two young lovely German girls on the beach and they need to go to Sesimbra village. It was coming dark. The path to Sesimbra is difficult and they have their heavy luggage with them to carry. We decided to be a Couchsurfing host family. We offered them to come aboard over night and sailing to Sesimbra next morning. They were happy on that. We were pleased about that experience to be like Couchsurfung host. Alina and Jana were so nice young ladies.
Thank you Alina and Jana. We wish you good travelling here in Portugal and success in your studying in Germany.

Alina and Jana picked from the beach

Koska meillä ei ole mihinkään kiirettä odoteltiin rauhassa parempaa tuulta ja aaltoa jatkaaksemme matkaa. Siispä päätettiin piipahtaa Lissabonissa. Mukavaa vaihtelua välillä liikkua bussilla ja metrolla. Lissabonissa halusimme mennä Eiffelin työtoverin suunnitelemalla hissillä ylös näköalapaikalle.

Santa Justa hissi

Sekä käydä nauttimassa portviinit kahvin kera Lissabonin vanhimmassa ja edelleen suositussa kahvilassa O Martinho da Acradassa (1789).

Portviinillä tyylikkäässä kahvilassa
Söimme tyypillisessä portugalialaisessa pikkukuppilassa hyvää paikallista lounasta ja seurasimme samalla TV stä lähetystä, joka tuli Fatiman kaupungista. Juuri tänään siellä oli isot pyhiinvaelluksen vuosijuhlat. Kun olimme siellä noin reilu viikko sitten, siellä oli onneksi silloin vähemmän tungosta.

14.10.2016 SINES
Taas saatiin nauttia hienosta purjehduksesta. Kannatti odotella Sesimbrassa pari päivää.
Ihmeellistä kuinka ilma ja vesi lämpeni muutamalla asteella ja oli taas niin kesäistä. Merivesikin 17.6 asteista ja se on metrin syvyydestä mitattu. Rannalta pystyi pulahtamaan uimaan ja myöhemmin saunan lämmöstä myös.
On rento ja kiireetön olo, sillä seuraavan purjehduksen jälkeen ollaan sitten jo Algarvessa ja jos halutaan niin, jo perillä Portimaossa.
Sines on siisti ja vauraan näköinen kylä. Tämä on muuten Vasco da Gama:n syntymäpaikka. Kyllä täällä viihtyy. Ollaan aluksi kylän edustalla hiekkarannalla ankkurissa ja käydään jollalla maissa. Se onnistuu hyvin, kun on niin kesäistä taas.

Sineksen Vasco da Gaman rannan edustalla


keskiviikko 5. lokakuuta 2016

PORTUGALI

LEIXOS
Vilkas satama jossa sijaitsee edullinen marina.

Leixos satamassa lokit tietävät, että kalaa on tullut
AVEIRO
Aveiro on kasvanut laguunin (Ria) ympärille. Vanhan kaupungin vanhoista muureista kerätyistä kivistä rakennettiin kaupunkia risteilevät kanavat. Kanaviensa takia Aveiroa sanotaan Portugalin Venetsiaksi.

Aveiron ankkuripaikalla perinnevene kävi moikkaamassa

Laskuvedellä olikin niin matalaa, että linnut meinasi kävellä veneelle
NAZARE
Nazare on meille tuttu 10v takaa, mutta yksi puutui nimittäin satamaisäntä Michal sekä vaimonsa Sally. Olimme hieman pettyneitä sillä olisi ollut ilo tavata tämä eloisa ja mieleenpainuva pariskunta uudelleen.

Nazare maisemakuva
Nazaressa kalastusalukset ovat värikkäitä kun taas jotkut kalastajat pitävät mustia pipojaan ja naiset mustia asujaan. Aamulla tuodut kalat laitetaan ritilöille kuivumaan ja sitten odotellaan ostajia.

Naiset mustissa
Nazaretin vanha kaupunki Sition on 90m korkeudessa ja sinne pääsee kätevästi raidehissillä.

 Jyrkänteellä yläpuolisessa kaupungissa 
Vanhoja kalastusaluksia
FATIMA
Hyppäsimme bussiin ja hurautimme Fatimaan ja vielä takas tullessa käväisimme Alcobacessa. Ystävällinen linja-auto virkailija neuvoi meille tämän oivan "kaksi kärpästä yhdellä iskulla" ja sekös oli Förstinkin mielestä loistava ajan ja voimien säästävä oivallus.

Fatiman basilikan aukio on valtavan kokoinen. Sinne mahtuu lähes miljoona ihmistä kerrallaan.
Fatimaan tehdään pyhiinvaelluksia. Pyhiinvaellus tarkoittaa lupausten lunastamista. Rukoillaan Neitsyttä että esim. lapsi parantuisi ja uhraudutaan  kulkemaan polvillaan aukion halki menevää liuskaa pitkin.
Santuario de Fatima
ALCOBACE
Portugalin suurin kirkko 106m pitkä ja 21m leveä. Vaikuttava näky konsanaan.


Alcobace:ssa sistersiläisluostari
Romanttinen mutta järkyttävä tarina liittyy näihin rakastavaisten hautohin.
Kruunuperillinen Pedro naitettiin espanjalaisen Konztanzan kanssa, mutta Pedro rakastui Konztanzan hovineitoon Inekseen. Kun Konztanza kuoli synnytykseen Inez ja Pedro pystyivät elämään yhdessä saaden monta lasta. Pedron isä kuninkas Alfonso antoi kuitenkin käskyn surmata Inezen. Kun Pedrosta tuli myöhemmin kunigas, hän surmautti murhaajat ja nostatti Inezen haudassa maanneet jäännökset ylös ja ruumis puettiin juhla-asuun ja kruunattiin  kuningattareksi. 

Inez de Castron hauta enkelten ympäröimänä

Kuningas Pedron hauta







tiistai 27. syyskuuta 2016

ESPANJA , VIGON LAHDELLA
4.9.2016 ankkurissa Ensenada de Barran edustalla ja tietenkin heti snorklaamaan.
5.9.2016 satamaan Real Club Nautigo de Vigo. Laiturilla oli vanhempi herrasmies ongimassa ja häneltä saimme tietää, että Lubina kala on herkullista. Toden totta se olikin, kun kapteeni alias Eki sen eräänä iltana sipuleiden kera valmisti.
9.9.2016 vihdoin SUOMALAISIA. S/Y Omahan Miian ja Aiskin tapasimme aivan Vigon lahden perimmäisessä lahdessa Ensanada de San Simon. Olipa mukava jutustella oikein kunnolla ja kuulla kuulumiset. Kaput olivat miettineet jo Suomessa, että Vigossa voitaisiin nähdä ja kuinkas ollakaan niinhän siinä sitten kävikin.
Puolin ja toisin illastettiin toistemme luona ja tietenkin lämmitettiin sauna, josta Aiski silminnähden nautti.

Mia ja Aiski
Sirpa simpukassa

Sää alkoi pikkuhiljaa kääntymään syksyisemmäksi ja jopa muutaman kerran satoikin rajusti. Paikalliset vetäisivät samantien pitkät housut ja pusakat, kun me vielä sinniteltiin sortseissa ja t-paidassa.

18.9.2016 saapuivat tärkeät vieraat Suomesta nimittäin kapun veli Seppo ja Eeva-Liisa. Kapu ja försti olivat valmistautuneet  perusteellisesti  heidän vierailuunsa. Vene siivottiin ja puunattiin ja leivottiin synttärikakku. Tarkoitus oli tarjota vieraille elämysmatka synttäreiden kunniaksi.

Synttärikahvit

Ohjelmassa oli käynti Vigon Real Club Nautigal sataman vastakkaisella rannalla Muonassa uimassa, Isla Cies saareessa patikoimassa, Santiago de Compostelan katedraalia ihmettelemässä junalla ja iltaisin vielä uimahallissa uimassa sekä saunomassa.

Santiago de Compostela katedraali
Vigon lahtea

Isla Cies

Tämän kaiken ohjelman keskellä kapu vielä hoiti S/Y Senora de Mar:iin generaattorin korjaajan, sillä genis pimahti juuri päivää ennen vieraiden tuloa.
Viikko huipentui Sepon tarjoamaan synttäri-illalliseen merihenkisessä ravintolassa. Valtava tarjotin täynnä meren herkkuja.

Hummeria, veitsisimpukkaa, kampasimpukkaa ym.
24.9.2016 vieraiden lennettyä kotiin lähti S/Y Senora de Mar kohti Portugalia, oltuaan Galiciassa puolitoista kuukautta koluten kaikki joet ja rannat läpikotaisin.

PORTUGALI

25.9 Viana do Castilo.
Hieno vanha kaupunki, josta kuuluisat Portugalin purjehtijat ovat lähteneet uusia maita etsimään.

27.9 Leixoes
Hieno purjehdus pohjoistuulessa (4-6 bft) spiiratulla genoalla Senora De Mar kulkee kuin juna. Aallokkoa oli jotain 2-2.5m. Täällä on useampiakin suomalaisia veneitä laiturissa kiinni.



keskiviikko 7. syyskuuta 2016

ESPANJA, PONTEVEDRA RIA

28.8 teimme hienon purjehduksen myötätuulessa Play de Silgar:in edustalle ankkuriin.Siitä jatkettiin Combarron vanhaan kalastajakylään, jota ei saa missata, kun purjehtii näillä Galician vesillä. Atlantic Spain and Portugal pilot kirjan mukaan on suorastaan häpeäksi, jos missaa Combarron, joten pakkohan oli siellä käydä. Ankkuroitiin sataman viereen, josta jollailtiin sataman vieressä olevalle pienelle uimarannalle. Espanjan Galiciassa vuorovesi on vielä jopa 3 metriä, joten nousuvedellä jollan joutuu vetämään kauas veden rajasta turvaan, jos haluaa sen olevan vielä tallella kyliltä tulessa yläveden olessa korkeimmillaan. Tai jos mennään baariin yläveden huipussa, niin takaisin tullessa voi olla yllätyksenä, että jolla makaa kuivan satama-altaan pohjalla mudassa meren pauettua alaveden aiheuttamana altaasta. Näihän allekirjoittaneelle ei tietenkään ole käynyt vielä.

Combarron vanhaa rantabulevardia 
Combarrosta siirryttiin Play Arena de Adra uimarannan edustalle. Lahdella kävi useita kalastajia vetämässä verkkoja rannan tuntumassa.

Tyhjät verkot tällä kertaa


Playa Arena de Adra
Simpukka taidetta

Alaveden paljastama hieno uima-allas
Seuraavana siirryttiin Galicia Atlantic National Parks luonnon suojelualueella oleva Isla Ons saaren edustalle. Näille saarille tarvitaan ankkurointilupa, jos haluaa siellä yöpyä. Saimme sen muutamassa päivässä maililla hoidettua aikaisemmin. Tämän jälkeen saaduilla tunnuksilla voi kyseisillä sivuilla varata 3 päivää aina 7 päivän periodissa varaushetkestä. Syyskuun 15 päivän jälkeen saa jo varata 10 yhtäjaksoista ankkurointi vuorokautta.Varaus on ilmaista.
Kuitenkin Isla Onsilla olessamme kukaan ei tullut lupia kyselemään. Yöpyviä veneitä kuitenkin oli yllättävän vähän, ehkä tämä varaus järjestelmä koetaan hankalaksi.

Isla Ons

Nousuvesi peittää nämäkin kivet
Isla Ons ankkuripaikka








torstai 25. elokuuta 2016

ESPANJA, LA CORUNA (Galician kielellä A Coruna)

Sumuiset säät taitavat olla aika yleisiä täällä Espanjan Galiciassa ja niinpä taas kerran lähestyttiin La Corunaa sumussa. Sumun seasta alkoi meitä vastaa ilmestyä isojen purjealusten letka. Osuimme juuri parahiksi katsomaan kuinka Tall Ship Race:en osallistuneet mahtavat purjelaivat suuntasivat sumutorvet soiden ulos La Corunasta merelle.

Tall Ship Race osallistuja
Laiturissa ollessa alkaa aina kova tohina, kun on taas kerran kertynyt pyykkiä ja villakoiria lattioille kieriskelemään. Onneksi ollaan sähkössä kiinni niin antaa pesukoneen ja imurin laulaa ja hymäillen niin kuin laulussakin sanotaan: tee työtäs laulellen la,la ... tulee taas niin puhdasta, että jotta.
Ranskalainen vanhempi pariskunta tuli ihastelemaan venettämme. Heillä itselläänkin oli ollut saman ranskalaisen suunnittelijan Gilbert Caroffin Suber Disko purjevene ja mies aivan liikuttuneena painoi käden sydämelleen omaa venettään muistellessa. Meidän vene on tyypiltään Ile Disco 40.
Siivouksen ja veneen huollon lomassa ponkastiin katsomaan yksi "must" paikka Torre de Hercules, joka jäi 10v sitten näkemättä.

Maailman vanhin toiminnassa oleva majakka

Tavattiin kaupungilla Obelix


ja Asterix
Mukava oli myös ajella hiljakseen vanhan kaupunkin katuja lämpimässä illassa ja istahtaa siiderille paikallisten joukkoon.

Baarissa

ESPANJA, CAMARINAS, The heart of the Death Coast

Camarinaksen piti olla meille tuttu viime reissusta, mutta ainoa mikä näytti tutulta oli hiekkaranta vuoren alla. Muistettiin sitten, että viimeksi täällä ollessa riehui valtava metsäpalo juuri sillä vuorella. Sankka savu esti meitä näkemästä Camarinaksesta, muuta kuin tämän kyseisen rannan. Palaneeseen kohtaan on sittemmin istutettu mäntyjä, mutta vieläkin voi nähdä ison parturoidun  alueen muun metsän keskeltä.

Camarinaksen ankkurilahtea

Nyt eteemme avautui hauska ja värikäs pikkukerrostalojen rykelmä ja useita hiekkarantoja. Lähin ranta sai nimekseen hopeahohtoinen hiekkaranta, koska se hehkui hopean loisteessa niin kuin mekin loistimme hetken päästä siinä oltuamme. Kun asiaa syvällisemmin pohdittiin ( välillä on hyvä tehdä vähän aivojumppaa) niin Eki keksi; ne on kalan suomuja, jotka ovat hioituneet kiiltäviksi hipuiksi.
Helle otti meidät syliinsä ja försti havahtui; eikun snorklaamaan  JIPPII!  Lisäksi patikoitiin Insua`s Mountin ympärillä väkevän männyn tuoksuisessa metsässä.
Camarinas on maailman kuulu pitseistään eikä aikaakaan, kun salongin pöydällä koreili uusi pitsinen pöytäliina.

Camarinaksen raittia
  

Tyypillinen vanhanajan vilja-aitta

ESPANJA, MUROS

Murokseen purjehdittaessa ohitetaan pahamaineinen Finnisterin niemi tällä Costa de Morte:lla. Lähdössä oli 2,5 metrinen aalto, joka matkan aikana rahoittui ennusteen mukaiseksi 2 metriseksi, jolloin purjehtimisestakin tuli mukavampaa. Noin 40 merimailin jälkeen ankkuroimme Muroksen Rian Ensenada de San Francisco lahteen uimarannan edustalle.

Uimarannalla 31C helteessä
Kolmen päivän jälkeen siirryimme Muroksen satamaan. Muros on maalauksellinen vanha kalastajakylä ahtaine kujineen. Kalastus näyttää olevan aktiivinen ammatti vieläkin. Kaijalla on jopa hyvä kalatori, josta saa edullisesti mitä ihmeellisempiä Atlannin kaloja.

Muroksen satama